Uwaga na te jajka, wykryto Salmonellę - ostrzeżenie dla polskich konsumentów!

Michał Sierek
Michał Sierek
Czwartek, 15 czerwca - GIS wydał ostrzeżenie dotyczące dwóch partii jaj w związku z wykryciem na skorupkach pałeczek Salmonella Enteritidis
Czwartek, 15 czerwca - GIS wydał ostrzeżenie dotyczące dwóch partii jaj w związku z wykryciem na skorupkach pałeczek Salmonella Enteritidis Pexels/zdjęcie ilustracyjne
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w czwartek, 15 czerwca, ostrzeżenie dotyczące dwóch partii jaj. Na ich skorupkach stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. "Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - ostrzega GIS.

Ostrzeżenie pojawiło się w czwartek na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. "Producent podjął działania mające na celu poinformowanie odbiorców o konieczności wycofania partii jaj" - czytamy na stronie GIS.

Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - Główny Inspektorat Sanitarny

Obecność pałeczek Salmonella Enteritidis stwierdzono na skorupkach tych jajek:

  • Produkt – Jaja L ściółkowe
  • Data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23
  • Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334
  • Producent: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica

Przeczytaj również: Czternasta emerytura 2023 - nowe wyliczenia netto. Takie przelewy dostaną emeryci

Jajka i Salmonella. Pamiętaj o tych zasadach

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

Na co trzeba zwrócić uwagę? Oto kilka cennych porad od Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego:

Zakup jaj
▶ Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.

Przechowywanie
▶ Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

Przygotowywanie dań/potraw
▶ Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
▶ Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
▶ Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
▶ Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
▶ Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
▶ Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.

Podawanie posiłków
▶ Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Uwaga na te jajka, wykryto Salmonellę - ostrzeżenie dla polskich konsumentów! - Express Bydgoski

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl