Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie. Niezawodny przepis na bochenek w foremce. Zrobisz go tego samego dnia

Anna Daniluk
Anna Daniluk

Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie. Niezaw...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Zdrowy chleb żytni można przygotować bez konieczności długiego wyrabiania i składania ciasta. Upieczony w foremce bochenek jest długo świeży. Anna Daniluk
Domowy chleb żytni na zakwasie to zdrowe pieczywo, które mogą zrobić nawet kulinarni nowicjusze. Wystarczy zrobić zaczyn na bazie aktywnego zakwasu żytniego i wymieszać z mąką, wodą i solą. Po prostu mieszam składniki, przekładam do foremki i odstawiam do wyrośnięcia. Rano nastawiony zaczyn zamienisz w pachnący bochenek na kolacje. Poznaj przepis na prosty chleb żytni na zakwasie.

W skrócie

Chleb żytni na zakwasie jest idealnym przepisem do rozpoczęcia przygody z pieczeniem domowych bochenków. Ten chleb żytni nie wymaga składania, długiego wyrastania w lodówce i można upiec go tego samego dnia. Do masy chlebowej dodaję łyżkę nasion czarnuszki i namoczone siemię lniane. Czasem urozmaicam bochenek dodatkiem uprażonych pestek słonecznika lub pestek dyni. Po upieczeniu chleb powinien całkowicie wystygnąć. Ten rodzaj chleba jest długo wilgotny i odpowiednio przechowywany jest świeży nawet do tygodnia.

W galerii możesz zobaczyć chleb żytni na zakwasie pieczony w foremce

Widok z góry na chleb żytni na zakwasie z foremki na drewnianej desce
Zdrowy chleb żytni można przygotować bez konieczności długiego wyrabiania i składania ciasta. Upieczony w foremce bochenek jest długo świeży. Anna Daniluk

Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie – przepis na chleb z foremki

Liczba porcji: na 1 bochenek w foremce 33 × 16,5 cm.
Czas przygotowania: 6-8 godzin wyrastania zaczynu żytniego + 3 godziny wyrastania w foremce + 45 minut pieczenia w piekarniku.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki zaczynu żytniego:

  • 110 g mąki żytniej chlebowej typ 720,
  • 75 g aktywnego zakwasu żytniego (wcześniej dokarmionego),
  • 150 g wody.

Składniki chleba żytniego:

  • 400 g wody,
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000,
  • 220 g mąki żytniej chlebowej typ 720,
  • 10 g soli,
  • Całość aktywnego zaczynu,
  • 10 g czarnuszki + 5 g do posypania wierzchu,
  • 20 g siemienia lnianego.

1

Jak zrobić chleb żytni na zakwasie?

Sposób przygotowania:

  1. Rano mieszam składniki zaczynu i odstawiam do wyrośnięcia na 6-8 godzin. Zaczyn powinien wyraźnie wyrosnąć przynajmniej o 1/3 objętości.
  2. Kwadrans przed mieszaniem składników namaczam nasiona siemienia lnianego w 20 ml wody.
  3. Następnie mieszam wszystkie składniki na chleb żytni przy pomocy drewnianej łyżki, przekładam do wysmarowanej masłem keksówki i odstawiam do wyrośnięcia na przynajmniej 3 godziny.
  4. Chleb żytni na zakwasie w tym czasie powinien wypełnić po brzegi foremkę.
  5. Piekarnik nagrzewam do 250° Celsjusza wraz z mniejszym naczyniem (np.: małą keksówką) wypełnionym szklanką wody.
  6. Gdy woda zacznie parować, wstawiam do piekarnika foremkę z chlebem i zmniejszam temperaturę do 230° Celsjusza.
  7. Chleb żytni w foremce piekę przez 10 minut z termoobiegiem, następnie zmniejszam do 180° Celsjusza i piekę przez 35 minut.
  8. Upieczony chleb zostawiam w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Potem wyjmuję bochenek i zostawiam do całkowitego wystudzenia.

Foremka do pieczenia chleba

Chleby na zakwasie wymagają odpowiednich rodzajów foremek, które są kwasoodporne. W sklepach warto wybierać keksówki, które mają wyraźnie napisaną przydatność do pieczenia chleba, w tym chleba na zakwasie. Jeśli forma do pieczenia nie będzie kwasoodporna, to do chleba przeniknie nieprzyjemny metaliczny smak.

Chleb żytni z żurawiną

Do takiego chleba w foremce można dodawać również słodkie składniki, takie jak suszone owoce. Przed dodaniem do ciasta chlebowego suszonych żurawin, wiśni lub śliwek zachęcam do namoczenia ich w wodzie i dokładne odsączenie. Dzięki temu nie zostanie zmieniony stopień nawodnienia ciasta.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie. Niezawodny przepis na bochenek w foremce. Zrobisz go tego samego dnia - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.