W skrócie
Bataty z piekarnika znajdują się na szczycie mojej listy comfort food, czyli jedzenia poprawiającego samopoczucie. Słodkie, niemal kremowe i sycące – świetnie sprawdzają się zwłaszcza w chłodne dni i wieczory. Pieczone bataty można przygotować na wiele sposobów, zauważyłam jednak, że zaskakująco dobrze komponują się z fetą, dlatego taką wersję chciałabym zaproponować. Batat z piekarnika z fetą i jarmużem, np. w towarzystwie mięsa czy samej sałatki, będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Może także stanowić samodzielne danie, np. na kolację.
Bataty z piekarnika – przepis z fetą i jarmużem
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 bataty
- garść liści jarmużu
- 1 opakowanie sera feta
- świeży lub suszony tymianek
- oliwa z oliwek
- sól morska
Zobacz także: Jak zrobić frytki z batatów?
Jak przygotować bataty z piekarnika?
- Rozgrzałam piekarnik do 200 stopni i wyłożyłam dużą blachę papierem do pieczenia. Możesz także użyć brytfanki lub formy do pieczenia, ale pamiętaj, aby skropić dno oliwą.
- Umyte bataty nacięłam wzdłuż do połowy i ułożyłam na blasze. Skropiłam je oliwą i piekłam przez ok. 50 minut. Ten czas może się wydłużyć do godziny, jeśli bataty są duże.
- Wyjęłam upieczone bataty i delikatnie rozdrobniłam widelcem ich środek.
- Na przygotowane w ten sposób bataty wyłożyłam posiekany jarmuż, posypałam gruboziarnistą solą i ponownie skropiłam oliwą.
- Na koniec rozkruszyłam w dłoniach ser feta i posypałam nim bataty.
- Całość ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam pięć minut, aż ser lekko się rozpuścił.
- Na koniec posypałam moje danie świeżym tymiankiem.
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?