Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1105 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia
Związki z dymu są szkodliwe, po co więc narażać się na dodatkowe zagrożenia? Okazuje się, że grilla można używać w sposób skrajnie niezdrowy. Niestety, wiele...
Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz
Wapń jest niezbędny dla mocnych kości, ale nadmiar prowadzi do zwapnienia tętnic, zawału lub udaru. Jak więc przyjmować ten pierwiastek w jedzeniu i...
Pilotaż ruszył od maja. Kiedy tabletka „dzień po”?
Pilotaż antykoncepcji awaryjnej wszedł w życie z dniem 1 maja 2024 r. Tabletka „dzień po” przysługuje teraz osobom od 15. roku życia na podstawie recepty...
GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią
Żywność dla najmłodszych dzieci powinna być najwyższej jakości, tymczasem w jednej z partii popularnego produktu wykryto niezwykle niebezpieczną bakterię....
Azjatycki lifting zrobisz sama w domu. Poznaj metodę Tanaka
Chcesz wyglądać 10 lat młodziej? Potrzebujesz tylko wytrwałości, bo rewelacyjny zabieg odejmujący lat możesz wykonywać sama. To masaż Tanaka, który obok Kobido...
Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby
Nie tylko cukier czy sól zwiększa zagrożenie cukrzycą typu 2. Ryzyko rozwoju tej choroby rośnie także w związku ze spożyciem popularnych dodatków do żywności....
Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii
Tkanka tłuszczowa pomoże w walce z otyłością. Jak to możliwe? Oprócz dobrze znanego białego tłuszczu mamy w organizmach także odmianę, która spala więcej...
Czy zdążysz wykupić swoje leki? Czasu jest coraz mniej
Przyjmujesz leki dłużej? Sprawdź swoje recepty, bo już w przyszłym tygodniu wygasa ważność jednego ich rodzaju. Masz czas tylko do 8 maja. Zobacz, jakie są...
To ziele kwitnie od przylotu do odlotu jaskółek. Ma silne działanie lecznicze
Nie sposób go pomylić z innym gatunkiem. Jeśli żółte kwiaty nie wystarczą, by go rozpoznać, ostatecznym potwierdzeniem będzie mleczny żółty sok. To silnie...
Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć
Tak robi wiele osób. Wodę wprost z butelki często pijemy nie tylko poza domem, ale praktycznie przez cały czas. Nawyk ten jest jednak ryzykowny dla zdrowia...